Könyvajánló

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

 

Elena Ferrante művei jó ideje lázban tartják az olvasókat, miközben az írónő személyét homály fedi. Én még jóval a Nápolyi regények sikere előtt ismerkedtem meg az írónő különös világával egy kedves ismerősöm ajánlása alapján, azóta ki nem hagynék egyetlen, újonnan megjelenő Ferrante könyvet sem.
A könyv főhőse Giovanna, akit megdöbbent egy megjegyzés, amit véletlenül meghall az édesapja szájából. Fény derül egy számára ismeretlen rokoni szálra. Giovanna öntudatra ébred, megpróbálja felderíteni ezt a számára ismeretlen szálat, mindeközben családi titkokat tud meg és nyilvánvalóvá válik számára a szülei képmutatása. Ezzel párhuzamosan Giovanna személyén keresztül belelátunk egy kamasz fejébe, figyelemmel kísérhetjük első kapcsolatait, szárnypróbálgatásait.
Provokatív, tabukat feszegető hangvétele miatt számomra ez a mű inkább Elena Ferrante kezdeti műveihez áll közelebb (Nő a sötétben, Amikor elhagytak), de ebben is erőteljesen megjelenik Nápoly, finoman átszövi a regényt a Nápolyi regények hangulata is. Ajánlom ezt a könyvet Ferrante rajongóknak és mindenkinek, akit magával ragad Nápoly világa. Aki pedig még nem ismeri Elena Ferrantét és úgy dönt, kezébe veszi az írónő könyveit, számolnia kell azzal, hogy ezután izgatottan böngészi majd a könyvtár polcait új Ferrante kötetek után kutatva…

Somogyiné Víg Szilvia
 

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám