Útmutató a katalógusban való kereséshez

Tartalom

Bevezető
Egyszerű Keresés
DVD-filmek keresése tárgyszó szerint
Összetett keresés

Fejezetet lezáró dísz

Bevezető

A Könyvtárban 1999-től kezdődött meg a könyvtár állományának a SZIKLA integrált könyvtári rendszer katalógusába való felvétele. Az ennél régebbi könyvek csak a helyszínen a szakkatalógusban kereshetők. Azok az időszaki kiadványok, amelyek a református egyház, a lelkigondozás témaköréhez kapcsolódnak, cikk szerint is feldolgozásra kerülnek. Ezek a következők:

Református Egyház 1991-
Theologiai Szemle 2006-
Confessio 2006-
Lelkipásztor 2001-
Egyháztörténet 2005-
Sárospataki Füzet 2003/1.; 2005-
Embertárs 2005-
Credo 2005-
Sola Scriptura 2005-
Ethos 2006-
Vigilia 2006-
Biblia és Gyülekezet 2006-
Kecskeméti Egyházmegyei Reformátusok Lapja 1914-1923
Az Ószövetség a szószéken 2001; 2003-2005
Acta Papensia 2006-
Igazság és Élet 2007/2.
Szőlőskert 2007-
Vallástudományi Szemle 2007-
Studia Theologica Debrecinensis 2009-
Kálvincsillag 2010-
Fejezetet lezáró dísz

Egyszerű keresés

Az Egyszerű keresés oldalon a „Hol keresek” című felirat alatti lenyíló listából lehet kiválasztani, hogy mely feltétel szerint keressünk:

Bárhol: az összes lehetőség, vagyis a cím, szerző, kiadó, megjelenési év, róla szól, sorozat és a tárgyszó között kereshetünk.

 1. Cím: csak a dokumentum címei között kereshetünk
 2. Szerző: csak a szerző nevére kereshetünk rá
 3. Kiadó: csak a könyv kiadójának nevére kereshetünk rá
 4. Megjelenés éve: csak a könyv megjelenési évére kereshetünk rá
 5. Róla szól: egy személyre kereshetünk, akiről a mű szól
 6. Sorozat: egy sorozat címére kereshetünk rá
 7. Tárgyszó: egy adott témakörre kereshetünk rá

 

Ha a találati halmazunk túl nagy, akkor tovább szűkíthetjük a találati listát:

Új feltétel hozzáadása:

A keresőűrlap jobb oldalán, a „hozzáad” előtti négyzetbe egy pipát kell tenni. Ezzel a meglévő mellé egy új keresőűrlap gördül le, ahol újabb feltételt adhatunk meg. Fontos, hogy a „Kapcsolat” feliratnál meg kell adni a két feltétel közötti kapcsolatot. Ezzel tudjuk szűkíteni, ill. bővíteni a találati halmazt. Négy kapcsolat között választhatunk:

ÉS (metszet):
Fogalom: ha A és B halmazok, akkor A ∪ B jelöli a metszetüket, vagy közös részüket, azaz azt a halmazt, ami pontosan A és B közös elemeit tartalmazza. A metszet szűkíti a találati halmazunkat.
Példa: az első feltételben adjuk meg a megjelenési évnél a 2010-t, a második feltételnél a kiadóhoz írjuk be a Kálvin Kiadót, és a két keresési feltételt kapcsoljuk össze az ÉS operátorral. Eredményül azokat a dokumentumokat kapjuk meg, amelyek a Kálvin kiadónál 2010-ben jelentek meg.

VAGY (unió):
Fogalom: ha A és B halmazok, akkor A ∩ B jelöli azon elemek összességét, melyek A illetve B közül legalább az egyikben benne vannak. Az unió bővíti a találati halmazunkat.
Példa: ha az előző feltételt a VAGY kapcsolattal alkalmazzuk, akkor a találati listánkban megjelenik minden olyan dokumentum, amit a Kálvin Kiadó adott ki és minden olyan dokumentum, amely 2010-ben jelent meg.

ÉS NEM (kivonás):
Fogalom: két halmazból úgy képez egy új halmazt, hogy az így létrejövő halmaz az első halmaz elemei közül csak azokat tartalmazza, melyeket a második nem. A kivonás szűkíti a találati halmazunkat.
Példa: keressünk olyan könyveket, amelyek a forradalom témával foglalkozik, de ezen belül minket most az 1956-os forradalom nem érdekel. Az első feltételben a címhez írjuk be a forradalom szót, a második feltételben a címhez pedig az 1956 számot. A találati listában azokat a dokumentumokat kapjuk meg, amely címében szerepel a forradalom szó, de nem szerepel az 1956 szám.

KIZÁRÓ VAGY:
A művelet nem engedi meg, hogy a két állítás logikai értéke egyszerre igaz legyen. A művelet eredménye akkor hamis, ha mindkét állítás logikai értéke megegyezik.

KOMPLEMENTER:
Ha A és B halmazok, akkor A és B komplementer eredménye, minden, ami nem tartozik A-ba.

 

A keresés részletezése:

Az Egyszerű keresés oldalán a feltételek megadása alatt található a „Részletes keresési beállítások”. Ezt kell kipipálni és a megjelenő űrlapon tovább szűkíthetjük keresésünket:

 • Dokumentumtípus szerint
 • Dokumentum nyelve szerint
 • A keresés pontossága szerint
 • Keresés helye szerint
Fejezetet lezáró dísz

DVD-filmek keresése tárgyszó szerint PDF ikon

DVD-filmek esetén, ha tárgyszóra keresünk, a tárgyszó elé oda kell tenni a „Film-„ kifejezést, mert csak így fogunk találatot kapni.

Példa: keressük meg, hogy milyen romantikus filmek találhatók a DVD-gyűjteményben.

 1. lépés: a „Hol keresek” lenyíló listából válasszuk ki a tárgyszót és írjuk be a Film-romantikus kifejezést. A „Film-„ kulcsszó után elegendő a tárgyszó néhány karakterét beírni, így a toldalékból eredő esetleges hibákat a keresésnél ki tudjuk küszöbölni. Például: a romantikus filmek az adatbázisban Film-romantikus tárgyszóval vannak tárgyszavazva, ha például keresésnél Film-romantika szóra keresünk rá, akkor nem kapunk találatot.
 2. lépés: ebben az esetben nem feltétlenül szükséges, mert a tárgyszóban a Film- kulcsszó már jelzi a dokumentumtípust is. A részletes keresési beállításokat kipipálva a megjelenő űrlapon az első lenyíló listából kiválasztom azt a dokumentumtípust, amelyben keresni akarok, ebben az esetben a videó dokumentumot. A videó dokumentumba tartoznak a DVD-filmek, és a videokazetták.
 3. lépés: a Keresés gombra kattintunk

 

A megjelenő találati listában elolvashatjuk a DVD-filmekhez tartozó legfontosabb bibliográfiai adatokat. Ha a példány adatoknál rákattintunk a példányszámra, akkor a példányadatok között meg tudjuk nézni, a DVD leltári számát és státuszát, hogy hozzáférhető, vagy kikölcsönzött. Figyeljünk a lelőhelyre, mert csak azokat a dokumentumokat tudjuk kölcsönözni, ahol a lelőhelynél a könyvtár szerepel.

Fejezetet lezáró dísz

Összetett keresés

A keresés mechanizmusa ugyanaz, mint az Egyszerű keresésnél, csak a megjelenítés egy kicsit más. A megjelenő találati listát szerző, cím és dokumentumtípus szerint tetszőlegesen rendezhetjük. Meg tudjuk változtatni a találati listában, hogy egy oldalon hány listaelem jelenjen meg. Rákattintva egy DVD-filmre, azonnal láthatjuk a két legfontosabb információt, a státuszát és a leltári számát. Fejlécen a kis ikonok megmutatják hányan kölcsönözték ki eddig a dokumentumot, ill. hogy tetszett-e nekik, vagy sem. Lekérdezhetjük a szerző további írásait, és a szerzőről szóló műveket is. Ha a szerzőről van bejegyzés a Wikipédia weboldalon, azt elolvashatjuk, a művet pedig megnézhetjük elektronikus formában a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalán, ha szerepel az adatbázisukban. Rákattintva a dokumentumra a megjelenő ablakban el tudjuk olvasni a bibliográfiai adatait. Könyvek esetén láthatjuk azok borítóképét is.

Azon könyvtárba beiratkozott olvasók, akik kértek jelszót a Szikla webes felületéhez extra jogosultságokat is kapnak belépve az oldalra (Főoldalon a jobboldali sávban a Könyvtári bejelentkezés című blokkban az e-mail cím és jelszó megadásával). Az Összetett keresőfelületen előjegyezhetik, lefoglalhatják, polcra tehetik a dokumentumokat, és tetszésnyilvánítást is adhatnak a már kölcsönzött műveknek. Akinek pedig ennél több mondanivalója is van a műről és szeretné azt megosztani, annak lehetősége nyílik szöveges formában is leírni véleményét a részletes leírásnál.

< < Vissza az oldal tetejére