Pályázatok

A Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára NKA pályázaton a gyűjtemények védelmét szolgáló eszközök beszerzését nyerte el

Nagy örömmel számolunk be arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma által a Gyűjtemények védelmét szolgáló eszközök beszerzésére kiírt pályázaton 277.000,-Ft támogatásban részesültünk. Önrész felhasználása nélkül a megnyert összeget teljes egészében savmentes dobozokra, valamint hő- és páratartalom mérő műszerek vásárlására fordítottuk. Ez azért is különösen fontos és örömteli számunkra, mert ez az első alkalom, hogy levéltárunk elindulhatott egy pályázaton, ahol olyan eszközöket és technikai berendezéseket szerettünk volna, amelyek az ott őrzött iratanyag védelmét szolgálják majd.
Elengedhetetlenné vált, hogy a nyilvánosság felé haladjunk, hiszen az újonnan kialakított levéltárunkban évről-évre gyarapodik kutatóink száma. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a nyilvánossá tételi kérelmünket benyújthassuk az illetékes minisztérium felé.
Ahogy pályázatunkban megfogalmaztuk, levéltárunk a 17. századból több iratot is őriz, valamint a 16. századból is található egy iratunk, amelyek állagmegóvása csak savmentes dobozban lenne megfelelően biztosítva, de ez sajnos eddig nem állt rendelkezésünkre. A levéltár szakszerű kialakításánál a rendezésen felül az állományvédelmi szempontokat is próbáljuk szem előtt tartani. Ezért is pályáztunk első sorban az állományvédelmi eszközök beszerzésére. A fenntartó a korszerű és hosszú távra megoldást jelentő hely, valamint a személyi feltételek biztosításán túl egyelőre a levéltár fejlesztésére sajnos nem tud anyagi támogatást adni. Ezért is volt nagyon fontos, hogy az előírásoknak megfelelő savmentes dobozokat és páratartalom mérő berendezések beszerzését tudtuk most megpályázni és megnyerni. A savmentes dobozoknál a Wanapack Kft. ajánlatát nyújtjuk be, mely alapján 250 db A/4-es és 100 db A/3-as savmentes dobozt összesen bruttó 173.355,-Ft értékben szereztünk be. A hő- és páratartalom mérő műszert több levéltáros kolléga megkérdezése és javaslata alapján a Testo (Magyarország) Kft.-n keresztül bruttó 100.203,- Ft értékben szereztünk be.

 MKA logója