Térképgyűjtemény fejléc


Térképgyűjtemény

Irányi Béla színes portréje Könyvtárunk 2004 őszén gazdagodhatott rendkívül értékes térkép- és metszet- gyűjteménnyel. Dr. Irányi Béla saját gyűjteményét, - mely a térképek, metszetek mellett, több 1800 előtti nyomtatott könyvet és egy jelentősebb tárgyi néprajzi anyagot is magában foglal – rendkívüli nagyvonalússággal a Kecskeméti Református Egyházközség gondjaira bízta.

A metszetgyűjtemény egésze 107 tétel 16-18. századi térképlapot számlál, kiegészülve 80 tétel város- és 13 tétel csataképpel. Ezek között több, itthon egyetlennek vagy az ismerttől eltérőnek, unikálisnak számító darab is található: Ortelius Magyarország és Erdély térképei, Johann Ulrich Müller térképe, vagy Johannes Janssonius magyar református helyesírású mappája.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumban 2005-ben a Térkép a történelem szemüvege : térképészeti ritkaságok a Ráday Múzeumban : válogatás Dr. Irányi Béla a Kecskeméti Református Egyházközségnek adományozott gyűjteményéből : [a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumának időszaki kiállítása, 2005. március 20 - október 30] c. kiállításon mutattuk be azt az 59 tételt, amely a későbbiek során számítógépre is rögzítésre került.

A kiállításhoz készülve, dr. Pilhál Katalin az OSZK Térképtárának vezetője szakszerű leírást készített a kiválogatott tételekről, ez alapján sikerült a feldolgozásuk is. A hiányzó tételek szakszerű leírása hiányzik ahhoz, hogy számítógépes feldolgozásuk elkészüljön.

2009-ben a „Kálvin hagyománya. Református kulturális örökség a Duna mentén” Budapesti Történeti Múzeum (1014 Budapest, Szent György tér 2.) 2009. október 30. – 2010. február 15-ig tartó kiállítására kölcsönöztük a Tolnán 1599-ben zajlott csatát megörökítő metszetet.

Dr. Irányi Béla életrajza és az Ajándékozó okirat a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára részére:PDF ikon